maanantai 8. kesäkuuta 2015

Sampai Jumpa Indonesia!

Viimeiset kaksi päivää Indonesiassa vietin Balin rantaturistirysä Kutassa. Hostelli oli sama kuin saapuessani Balille kuun alussa sillä olin jättänyt tänne säilytettäväksi Australiassa käyttämiä lämpimiä vaatteita. Granny's Backpackers on yksi parhaimmista hostelleista joissa olen reissullani viipynyt ja työntekijät saavat olon erittäin tervetulleeksi. Ensimmäisenä iltana kyselin respasta missä kannattaisi syödä illallista ja kertoivat kadun toisessa päässä olevan sushipaikka joka on myös paikallisten suosiossa. Respan tyttö vinkkasi ulkona istuvaa brittipoikaa sisälle, selvisi tämän olevan menossa samaan paikkaan joten lähdimme syömään yhdessä. Poika on matkustanut ympäri maailmaa jo yhdeksän vuotta joten tarinoita riitti.
Ihana valoisa dormi

Seuraava päivä oli viimeinen päiväni rantalomakohteessa joten päätin viettää sen asiaankuuluvasti auringossa maaten.
Granny's on puolen tunnin kävelymatkan päässä rannasta ja keskustasta mutta sain hostelliin työntekijältä aamupäivällä kyydin rannalle. Matkalla radiossa soi jälleen Westlifen hitti viidentoista vuoden takaa, My Love. Kun kysyin kuskilta minkä vuoksi tämä yhdeksänkymmentäluvun irlantilainen poikabändi soi kaikkialla, kertoi hän Westlifen olevan todella suosittu Indonesiassa ja heittävän keikkoja säännöllisesti! Kaikkea sitä!
Kuta ei edelleenkään viehättänyt, paikka on turistirysä ja kaikkialla on ylihintaisia länsimaisia ravintoloita ja krääsäkauppoja. Starbucks, McDonalds, KFC, Hard Rock Cafe...  Etsiessäni lounaspaikkaa onnistuin kuitenkin käyttämään hyväkseni viikkojen aikana opittuja fraaseja ja pelisilmää ja sain paikalliset kauppiaat neuvomaan paikallisten suosimaan ravintolaan jossa sain vatsani täyteen pilkkahintaan. 
Rojupuoteja

Kaupankäyntiä huiveista

Pyrkiessäni takaisin hostellille kompastuin kuitenkin nokkeluuteeni. Taksikuskit yrittivät kaikki ylipuhua ennaltasovittun hinnan joka tulisi paljon halvemmaksi kuin mittarilla. Tiesin kuskien kuitenkin puhuvan täyttä palturia ja kerroin tietäväni kyllä mihin olen menossa ja paljonko se tulisi maksamaan. Lopputuloksena yksikään kuski ei tahtonut ottaa kyytiin, kertoivat ettei näin lyhyt matka ole heille kannattava ja sanoivat suoraan odottavansa mielummin turistia joka maksaa enemmän. Jäin seisomaan kadun varteen ja päätin odottaa seuraavaa taksia jonka kyytiin hyppäisin ja neuvottelisin hinnasta vasta tien päällä. Hetken kuluttua kuulin nimeni ja skootteri pysähtyi viereeni. Kypärän alta paljastui Hilke, saksalaistyttö jonka tapasin Lombokissa ja jonka kanssa sovimme illallistreffit Bangkokiin! Pieni maailma!
Hilke majoittuu viereisessä kaupungissa ja oli Kuta Balissa skootterilla hakemassa aiemmin tilaamaansa riippumattoa. Kerroin Hilkelle ongelmastani taksien kanssa ja tyttö tarjoutui antamaan kyydin sillä oli ajamassa samaan suuntaan. Kurvasimme hetkessä läpi ruuhkaisen Kutan kotiovelleni saakka. Kiitin Hilkeä tuhannesti kyydistä ja sovimme Hilken laittavan viestiä kun saapuu Bangkokiin parin päivän päästä.

Viimeinen iltani kului hostellilla pakkaillessa ja hyvässä seurassa illallistaessa. Hostelli tarjoaa pienestä maksusta maittavan grilli-illan pari kertaa viikossa joka tarjoillaan suuren katetun pöydän ääressä, tämä on oiva tapa tutustua kanssavieraisiin. Granny's on monelle ensimmäinen tai viimeinen etappi Indonesiassa sillä lennot  Australiaan ja muualle Aasiaan ovat Balilta edullisia, tämän vuoksi pöydän ääressä istuukin niin konkareita kuin untuvikkoja. Illan aikana jaetaan reissukokemuksia ja vaihdetaan menovinkkejä ja käytännön neuvoja. Ilta kului rattoisasti Arakia, paikallista kotipolttoista nauttien ja paikallisten poikien kanssa musisoiden. Onneksi lento lähti seuraavana päivänä vasta puolilta päivin.

Kolme ja puoli viikkoa Indonesiassa hujahti huomaamatta. Bali-loman sijasta päädyin kiertämään ja näkemään huomattavasti enemmän kuin uskalsin toivoakaan ja nautin joka hetkestä. Niin paljon jäi vielä näkemättä että mikäli päädyn joskus vielä Aasiaan reissaamaan, on Indonesia ehdottomasti listallani. 


Loppuun vielä vähän oppimani Indonesian virallisen kielen bahasa Indonesian alkeita:

Selamat pagi = hyvää huomenta
Selamat siang = hyvää iltapäivää
Selamat sore = hyvää päivää
Selamat malam = hyvää iltaa/yötä
Apa kabar = mitä kuuluu?
Trimakasi = kiitos
Sama sama = ole hyvä
Sampai jumpa = nähdään taas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti