perjantai 5. kesäkuuta 2015

Ubud ja pyhä apinametsä


Tapasin automatkalla Ubudiin brittityttö Ellien joka oli varannut sängyn In Da Lodge hostellista. En ollut valinnut vielä majoitusta joten päätin kävellä tytön seurana hostellille. Paikka oli erittäin viihtyisän oloinen uima-altaineen ja oleskelutiloineen, niin viihtyisän että hostelli oli täyteen buukattu. Ellie lähti seurakseni kävelemään keskustaan ja etsimään vaihtoehtoisen majoituksen, lopulta sellainen löytyi aivan pääkadun varrelta pienestä neljän huoneen homestaysta jota vanha rouva pyörittää. Paikka oli melko rähjäinen mutta siisti ja lämminhenkinen, rouva laski hintaakin kun kuuli majoittuvani yksin. 

Pihapiirissä asuu suloinen nuori kissa joka tuli tekemään tuttavuutta heti ensimmäisenä iltana ja jatkossa piti seuraa joka aamu ja ilta terassilla istuessani. Indonesian koirat ja kissat jaksavat hämmästyttää varauksettomalla rakkaudellaan. Jokainen tapaamani eläin luottaa täysin että ihminen tahtoo sille hyvää ja heittäytyy selälleen viereen silitettäväksi. Kotipuolessa harvoin olen tavannut yhtä rakkaudennälkäisiä kissoja kuin täällä.

Oven ulkopuolelle jätetty lahja esi-isille

Ellien kanssa kävimme ensimmäisenä iltanamme astetta tasokkaammassa ravintolassa illallisella. Ruoka oli uskomattoman hyvää vaikkakin hieman budjettimme ylittävää. Maksoimme kolmen ruokalajin illallisestamme lähes 20€. Ulkoterassilla toimiva ravintola oli uskomattoman kaunis ja tunnelmainen kynttilöineen ja puurakenteineen, valitsimme pöydäksemme pienen majan jossa istutaan tyynyillä matalan pöydän ääressä. Kesken iltaa alkoi sataa joka loi vielä villimmän tunnelman pienessä katoksessa istuessamme. Taianomaisen tunnelman rikkoi vain yksi valtava rotta joka kipitti jälkiruuan aikana katoksen reunaa pitkin sateensuojaan.

Aamulla heräsin ukkosen jyrähdellessä ja sateen huuhtoessa raskaana pihamaata. Kissan kanssa istuskeltiin pitkään sadetta kuunnellen ja aamupalaa nauttien. Ellien kanssa oli sovittuna tälle päivälle käynti apinametsässä ja puoliltapäivin sade onneksi hellitti. 
Reissun paras banaanilettuaamiainen

Sacred monkey forest on pieni metsikkö täynnä temppeleitä ja apinoita. Apinat ovat puolikesyjä ja tottuneet turisteihin jotka ruokkivat niille banaaneja. Sisäänkäynnillä on kylttejä jotka kieltävät apinoiden ruokinnan kun taas portin sisäpuolella on koju josta voi ostaa banaaneja. Emme eläimiä ruokkisi ja jätimme ottamatta edes omia eväitä sillä apinat haistavat laukkuun piilotetut herkut ja kääntävät ne kädenkäänteessä. Tästä huolimatta varsinkin nuoremmat apinat ovat uteliaita ja kiipeilevät niskassa ilman ruokintaakin. Ne tuntuivat pitävän varsinkin meikäläisestä ja nutturasta jota kävivät jokainen vuorollaan maistamassa. Ellien ne jättivät omaan rauhaan, todennäköisesti vaistosivat että Ellie kammosi ajatusta kiipeilevästä kädellisestä. Itse omaan selkeästi eläimellistä vetovoimaa. Apinametsässä kului koko iltapäivä eläimiä ihmetellessä.


Pieni tuli viereen ja otti kädestäEllie lähtee huomenna kohti Dempasaria itseni jäädessä vielä päiväksi. Ubud on rento pieni kaupunki jossa saa aikansa kulumaan museoita kierrellen tai vain kaduilla kulkien ja kahviloissa istuen. Viimeisenä yhteisenä iltanamme kävimme katsomassa perinteistä Balilaista tanssiesitystä jota paikallinen harrastajaryhmä esitti pienessä teatterissa. Ryhmä koostui perinteisiä soittimia soittavasta bändistä ja runsaasta kymmenestä eri-ikäisestä tanssijasta. Tunnin kestänyt esitys oli vallan mainio ja poistuimme molemmat teatterista leveä virne kasvoillammme. Toivotimme Ellien kanssa toisillemme hyvät jatkot ja tyttö katosi ihmisvilinään. Istuin iltaa terassilla kissan kanssa ja kuuntelin ympäriltä kuuluvaa temppeleiden äänimaisemaa.

Ubud on erittäin kaunis ja historiallinen kaupunki joka on tunnettu patsastaiteestaan ja kiviveistoksistaan. Balin pääuskonto on hindulaisuus ja koristeltuja pieniä temppeleitä sekä alttareita on jokaisella nurkalla. Kolmas ja viimeinen päiväni kuluikin kaupungilla kävellen ja arkkitehtuuria ihaillen. Aamulla kimppa-autokuljetus poimisi majoitukselta ja veisi takaisin Kuta Baliin. Tarkoitukseni oli mennä illalla aikaisin nukkumaan, kissa oli kuitenkin kanssani erimieltä ja nukahti suloisena syliini. Miten tuota nyt hentoisi herättää? 
Uskomattomia kivipatsaita
Palatsi
Valtaistuin 
Lounasta
Riisipelto
Takakujalta löytynyt portaikko
Jonkinlainen meluisa uskonnollinen kulkue
Voi hellunen kisu
Indonesian eläimet vois viedä kaikki mukanaan kotiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti