perjantai 11. tammikuuta 2013

Byrokratiaa ja papereiden pyöritystä

Huh mikä päivä eilen! Ajattelin aamulla pikaisesti hoitaa veronumeron (IRD numero, vastaa meijän sos.turv.tunnusta) ja puhelinliittymän ja tehdä iltapäivällä pienen kävelyretken läheiselle tulivuorelle. Aikaerorasitus painaa melko pahasti päälle, heräsin jälleen aivan turhan aikaisin ja vietin muutaman tunnin kahvikupin kanssa koomaillen. Veronumero on helppo hoitaa lomakkeella, joita hostellilla sattui vielä olemaan valmiina. Täytyy vain täyttää lomake ja ottaa kopiot henkilöllisyystodistustuksista. Täytin kaavakkeen ja sain hostellilla kopioitua dokumentit, passin ja henkkarit. Kaavake pitää viedä postiin, jossa hoidetaan kaikki muutkin hakemukset ja lomakkeet. Matkalla postiin hommasin vielä prepaid liittymän joka hoitui viidessä minuutissa.

Post shop oli ihan kulman takana ja ehdin jo iloita kuinka helposti kaikki järjestyy. Postissa kuitenkin selvisi ettei suomalainen henkilökortti riitä, pitäisi olla ajokortti. Postin henkilökunta oli kuitenkin supersymppiksiä niinkuin kaikki uudessa seelannissa, ja neuvoi varaamaan ajan IRD:n (kela) virastoon Takapunassa, bussimatkan päässä keskustassa. Kertoivat vielä että IRD:n saadakseen pitää olla pankkitili, onnekseni samassa tilassa toimii myös kiwi bank joka tarjoaa travellaajille ilmaisen väliaikaistilin. Ihana kassatäti (joka käytti jatkuvasti nimitystä 'dear') kertoi että johtajalla on seuraava aika kymmenen minuutin kuluttua ja kehotti palaamaan silloin.

Painelin pihalle seisoskelemaan hetkeksi, jolloin sisältä pamahti komea pukumies joka lohdutti kertomalla kuinka on joskus ulkomailla joutunut vääntämään monta viikkoa saadakseen puhelinliittymän. Juteltiin hetki matkustamisesta jonka päätteeksi mies kysyi onko mulla jo numero täällä, jos tarvitsen joskus apua tai seuraa lasilliselle. Annoin numeron ja mies jatkoi matkaansa. Ikinä en Suomessa antais numeroa kellekään random jantterille, prepaid numeroa sen sijaan helppo jakaa. Mä tykkään tästä maasta :)

Sain lopulta hoidettua itselleni paikallisen pankkitilin, johtaja oli maailman mukavin setä joka varmisti aina vaikeiden sanojen kohdalla että ymmärsin, ja osasi selittää asiat helposti. Edes Suomessa en on kokenut noin miellyttävää virastovisiittiä! Nyt on tili, verkkopankkitunnukset ja jopa pankkikortti! Ja kaikki ilmaiseksi! Soitin iltapäivällä IRD:n toimistoon ja sain ajan maanantaille, tulivuorelle en ehtinyt mutta onhan tässä päiviä.

Illalla käytiin saksalaispoika Simonin kanssa leffassa katsomassa Les Miserables, ja laulettiin mukana takarivissä :) Tänään on perjantai, päivän suunnitelmissa on taidenäyttelyitä ja illalla ehkä tsekkaamassa aucklandiin yöelämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti